5 voordelen van coworken

Financiële flexibiliteit

Het huren van een traditioneel kantoor in België kost veel geld. Als men dit op jaarbasis bekijkt is het huren van een coworking space doorgaans goedkoper, dit inclusief meubilair, internet, nutsvoorzieningen, schoonmaak, keuken en meer. Wanneer een bedrijf kiest voor een coworking space in plaats van een traditionele kantoorruimte kunnen ze hier tot wel 70% mee besparen.

Daarnaast bieden coworking spaces bedrijven volledige flexibilitet rond termijnen (1maand, 3maanden of 6 maanden bijvoorbeeld) dit in plaats van het aangaan van een +3 jaar huurovereenkomst. Dit zet in wezen een vaste kost om in een variabele kost waardoor het bedrijf zijn uitgaven kan aanpassen wanneer het groeit of wanneer het net iets minder goed gaat.

Uitgebreid netwerk

Een gedeelde kantoorruimte is een omgeving die bevorderlijk werkt voor samenwerkingen. Het samen werken in een ruimte met andere inspirerende en gemotiveerde mensen zorgt voor een bepaalde dynamiek onder de coworkers. Het ontmoeten van gelijkgestemde mensen is een goede manier om als (professioneel) persoon te groeien. Vaak gaan leden binnen coworking spaces uiteindelijk met elkaar in zee, wat de toegang tot hun netwerken een krachtig instrument maakt.

Niet alles hoeft zakelijk gericht te zijn. Het is altijd leuk om nieuwe mensen buiten jouw bedrijfssfeer te leren kennen, samen een koffie drinken, een praatje maken of samen gaan lunchen is altijd goed om je even te kunnen ontspannen.

Verbeterde productiviteit en creativiteit

De dagen van saaie kantoorhokjes zijn voorbij. Coworking spaces zijn ingericht om coworkers te inspireren en motiveren en om hun creativiteit te bevorderen.
Daarnaast ligt het productiviteitsniveau in coworking spaces doorgaans hoger dan in een traditioneel kantoor. Coworkers zijn bezige mensen die aan het typen zijn, notities maken en telefoontjes doen, dit pusht jou om aan de slag te gaan. Je wordt gemotiveerd door de positieve energie van andere mensen. Wanneer werknemers productiever zijn loont dit natuurlijk voor het bedrijf.

Evenementen

In coworking spaces worden regelmatig evenementen georganiseerd. De kennis die men op zo’n evenementen kan opdoen is heel waardevol. Presentatoren in cowork spaces zijn goed in het mengen van onderwerpen waardoor er altijd wel een sessie zal zijn die voor jou van belang kan zijn.

Sociale evenementen zijn goed voor het netwerken en de bedrijfscultuur. Samen ’s morgends ontbijten of een drankje doen na het werk zijn goede manieren om coworkers betrokken en gemotiveerd te houden. Het is tevens ook bewezen dat het vormen van vriendschappen op het werk zorgt voor een groter geluksgevoel en een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemer.

Community

Samenwerken en gemeenschap zijn een groot deel van de cultuur in een coworking space. Het is als binnenlopen in je favoriete lunchzaak -ze kennen je bestelling en je naam voordat je besteld hebt. Het is moeiteloos, positief en één van redenen waarom je elke dag graag terug gaat.