5 thuiswerktips voor meer werkvreugde

Werken wordt steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk. Technologie maakt het mogelijk, sommige omstandigheden - denk maar aan de maatregelen om het coronavirus in te dijken - maken het noodzakelijk. Thuis efficiënt werken is voor de ene gemakkelijk, maar voor de andere een hele opdracht. We geven je daarom graag enkele tips mee om thuiswerk en telewerk zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Ga helemaal digitaal

Niets zo lastig dan niet over alle nodige informatie te beschikken tijdens je werk. En steeds zeulen met hopen kaften en is ook niet bepaald handig. Door alles digitaal op te slaan en met cloudtoepassingen te werken, heb je altijd en overal volledige toegang tot je bestanden. 

De kans is groot dat je al werkt met Office 365. Hierin zitten heel wat tools ingebakken die nuttig kunnen zijn. Met OneDrive kan je mappen en bestanden synchroniseren met de cloud, al dan niet met meerdere gebruikers. OneNote zorgt ervoor dat je al je notities op een overzichtelijke manier kan opslaan. Ook hier kan je eventueel toegang geven aan andere mensen. Microsoft Teams maakt het dan weer mogelijk om met je collega's in contact te blijven via een chatfunctie, videobellen en online vergaderingen. Een snelle en stabiele internetverbinding is wel een must.

Optimale bereikbaarheid

Naast e-mails en web meetings blijft de telefoon een belangrijk communicatiekanaal. Ook je bedrijfstelefonie kan via de cloud gaan. Met een VoIP-systeem (voice over IP) kan je altijd en overal bellen met een softphone - een softwaretelefoon op je computer - of een app op je smartphone. Zo hoef je niet iedereen je (persoonlijke) gsm-nummer te bezorgen. Bij C-Works! en Co-Works! gebruiken we 3CX als telefoonsysteem, maar er zijn natuurlijk nog tal van andere oplossingen.

Volg je werkritme

Tracht, ook wanneer je op een andere locatie werkt, je werkritme aan te houden. Ga dus niet in je pyjama achter de computer zitten - zeker niet wanneer je een web meeting hebt - maar volg je gewone ochtendroutine. Plan je dag in zoals je dat op kantoor ook doet. Houd regelmatig een pauze en zorg voor wat beweging doorheen de dag.

Creëer je zone

Met je laptop in de zetel werken, of misschien zelfs in je bed, lijkt aanlokkelijk. Toch is het niet goed voor de productiviteit en het werkt ook niet bepaald ergonomisch. Zorg voor een comfortabele werkplek in een aangename omgeving waar je ongestoord je ding kan doen. Een extra scherm aan je laptop, een goede bureaustoel en een bureau dat ruim genoeg is, kunnen wonderen doen. Ook een goede verlichting is belangrijk. Je laptop op de keukentafel, waar andere gezinsleden je regelmatig storen, is meestal niet zo'n fantastisch idee. 

Decompressie

De tijd die je normaal gezien nodig hebt om van je werk tot thuis te raken, komt te vervallen. Zo kan het lijken alsof je nooit op je werk vertrokken bent, zodat je in werkmodus blijft hangen. Heb je nood aan wat decompressie? Zorg dan meteen na de kantooruren voor wat actieve afwisseling. Een toertje lopen of een creatieve activiteit kan wonderen doen!

 

Zie je telewerk wel zitten, maar heb je niet de mogelijkheid om de hele dag thuis te werken? Dan kan je altijd terecht in onze coworkingspace!